Pritisni "Enter" za sadržaj

O festivalu

Festival Press Vitez osnovan  je 2006. godine radi popularizacije jakog internog i univerzitetskog obrazovanja; kreativnosti u svakodnevnom radu novinara,  sveopšte promocije viteštva u novinarskoj profesiji. Sedište festivala je u Zrenjaninu, a održava se u Beogradu, Novom Sadu, i drugim gradovima. Autorski je projekat novinara  Igora Aleksića, višestruko nagrađivanog u zemlji i svetu, koji je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, tadašnjeg Pokrajinskog sekretarijata za informacije, ali i Udruženja novinara Srbije, kao i ogromnu početnu podršku Univerziteta Megatrend koji je nekoliko desetina hiljada evra uložio u obrazovanje novinara, posredstvom Festivala.

Press vitez je osnovan zbog povezivanja i pomirenja u regionu, ali i zbog međusobnog povezivanja TV poslenika  u Srbiji. Misija Festivala je i edukacija o kroki dokumentarnoj formi i žanru crtice. Naša motivacija  je i promocija Srbije i Vojvodine kao mesta okupljanja novinara bivše Jugoslavije. Želja nam je  je i da se podrže snimatelji i montažeri, bez kojih klasičan TV novinar „ne postoji“.

Naš zadatak je i pomoć televizijama i medijskim poslenicima u dijaspori. Festival Pres Vitez se zalaže da iza nagrada stoji moralna ali i ozbiljna materijalna vrednost. Do sada je festival dodelio na desetine hiljada evra nagrada u novcu, stipendijama, umetničkim delima, putovanjima…