Pritisni "Enter" za sadržaj

SPISAK GLAVNIH I PRATEĆIH NAGRADA 17. REGIONALNOG TV FESTIVALA MINIJATURA PRESS VITEZ

Poslednji put ažurirano 29/12/2022

SEDAMNAESTI TV FESTIVAL TV MINIJATURA PRESS VITEZ 2022. posvećen uspomeni na našu generalnu sekretarku i organizatorku Bosu Aleksić (1952-2022)

G L A V N E   N A G R A D E:

GRAN-PRI PRESS VITEZ 2022. žiri je uz profesionalne komplimente dodelio Saši Kosanoviću,  za minijaturu „Nestali“ u produkciji TV UNA, Zagreb.

Reportaža se izbalansirano bavi pitanjem nestalih osoba u minulim ratovima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije ni u jednom trenutku ne klizeći u dnevnu politiku. Ovom radu je dodeljena ocena 5,05 od mogućih 5,50.

Za one koji ne znaju, TV UNA je projekat čije je sedište i vlasništvo u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, a objedinjuje informativni prostor upravo Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Dobitniku nad dobitnicima TV Festivala Press vitez pripadaju ček na simboličnih 50.000 dinara, pehar, medalja, diploma.

***

PRODUKCIJSKI GRAN PRI PRESS VITEZ 2022. ZASLUŽILA JE  TV UNA, Beograd.

za visokokvalitetnu  produkciju niza minijatura „Svetioničar“, „Humanitarka Tamara“ i „Bokser“.

Raznolikim odabirom tema i veštom izvedbom, a pre svega visokim tehničkim standardima,  žiri smatra da je TV Una, Beograd s pravom ponela Produkcijski gran-pri Press vitez 2022.

***

ZLATNA MEDALJA PRESS VITEZ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa odlazi Maji Obradović za minijaturu „Kralj“, TV Prva, Beograd.

Prošlo je više od tri godine od kada nas je napustio kralj narodne muzike Šaban Šaulić. Ekipa Prve je posetila Šabačku mahalu, mesto gde je legendarni pevač odrastao. Iako ga više nema, njegova pesma i dalje odjekuje ulicom u kojoj je stasao. Novinarka je uspela da od naizgled estradne teme napravi pravi kratki dokumentarac koji je pobrao simpatije žirija.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,88 od mogućih 5,50.

***

SREBRNU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa žiri je poslao Jeleni Božović za minijaturu „Zatrte humke“, RTS Užice.

Tokom povlačenja preko Alabanije, poginulo je, nestalo, umrlo od bolesti i iscrpljenosti 217.000 vojnika i civila koji su sa svojom vojskom krenuli u egzodus. Tragom njihovih humki, ekipa RTS-a je obišla sva poznata mesta od Skadra do Valone i zaključila da je možda došlo vreme da se mesta stradanja onih koji su nas toliko zadužili, ipak dostojno obeleže.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,83 od mogućih 5,50.

Žiri je zaključio da je ovaj rad jedan od najbolja tri na celom ovogodišnjem Festivalu.

***

BRONZANU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa dodelili smo Jasni Janković za minijaturu „Sa margine u visine (Bivši beskućnik)“, TV PRVA, Beograd.

Dokumentarna reportaža svedoči o neverovatnoj sudbini Aleksandra Gvozdenovića koji je od talentovanog sportiste postao alkoholičar i beskućnik, a zatim se uz pomoć ljubavi, vere i prijatelja, otrgao od smrti i ulice i sada piše priče i knjigu o svemu što je preživeo.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,50 od mogućih 5,50.

***

ZLATNU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji informativnog programa odnela je Marija Vranić za minijaturu „Na Goveđaku se smeće bacati neće“, REC Užice.

Meštani pet sjeničkih sela su od aprila do decembra prošle godine pokušavali blokadama, pa na miran način da s opštinom dogovore zatvaranje nesanitarne deponije. Koleginica je sastavila priču od vesti u nizu, posvećujući tako mnogo vremena rasvetljavanju problema bitnog za jednu lokalnu zajednicu. Ovo je jedini novinar lokalnih medija koji je ove godine uspeo da pobedi većinu kolega s nacionalnih televizija u glavnoj kategoriji.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,33 od mogućih 5,50.

***

ZLATNA MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji informativnog programa ove godine pripada Slavici Džinović za minijaturu „Gile sa Miletine Kose“, RTS Loznica.

Na Miletinoj kosi, obronku Sokolskih planina, na međi Krupnja i Ljubovije, stanovnici su retki, a umesto komšija, kažu, društvo im prave divlje životinje. Jednu od njih uspeli su da pripitome, divlju svinju koja u domaćinstvu Avramovića boravi od proleća.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,33 od mogućih 5,50.

***

SREBRNU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji informativnog programa dodeljujemo Nenadu Tomaševiću za minijaturu „Tapetarka u sedmoj deceniji“, RTS Šabac.

Priča je o penzionerki koja ne posustaje ni u životu ni tapetarstvu, iako je u jesni života.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,03 od mogućih 5,50.

***

BRONZANU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji informativnog programa zaslužila je Natalija Vidić za minijaturu „Spomen česma majci mlekarici“, RTS Užice           

Zdravka Karadžića iz Sevojna majka je othranila i odškolovala noseći svako jutro mleko u kantama do vrata kupaca. Njoj u zahvalnost, Zdravko joj je na petanaestogodišnjicu smrti sagradio česmu u obliku kante za mleko.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,83 od mogućih 5,50.

***

ZLATNA INTERNACIONALNA MEDALJA PRESS VITEZ 2022.

Za ovogodišnju internacionalnu kategoriju vladalo je ogromno interesovanje. Stiglo je španskim i američkim kanalima oko 750 radova iz 50-ak zemalja sveta. Imali smo u vidu da je ovo težišno domaći i regionalni festival pa smo nagradili samo jednog autora. Reč je o mladiću koji ima 23 godine, a zove se Radheya Jegatheva iz Australije.

Smatrali smo da je njegov kratki dokumentarni film „Koračajući bazenom“ najbolji od svih, tj. da se najvernije uklapa u misiju Press viteza. Uz budžet od samo 7000 dolara mladi autor je uspeo da ispriča fascinantnu priču o čoveku koji je svoje zdravlje oporavio upornim plivanjem u bazenu. Ova nagrada će za Australiju biti poslata poštom.

***

ZLATNU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. za najbolju kameru dodeljujemo Marku Nikoliću za rad u minijaturi „Svetionik“, TV Una, Beograd. Reč je o jedinoj raskošnoj kameri kada je reč o ovogodišnjim pristiglim radovima iz zemlje i regiona. Primetili smo i manju omašku ali smo je zanemarili.

Ovom snimatelju je dodeljena ocena 4,88 od mogućih 5,50.

***

ZLATNU MEDALJU PRESS VITEZ 2022. za najbolju montažu poneo je Predrag Filipov za rad u minijaturi „Svetionik“, TV Una, Beograd. Ovom montažeru je dodeljena ocena 4,88 od mogućih 5,50.

***

P R A T E Ć E   N A G R A D E:

***

NAGRADA  PRESS VITEZ – MIROSLAV PUŠIĆ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa ocenili smo da pripada Radovanu Lazareviću za minijaturu „Šampion života“, RTS Valjevo.

Visokog oficira teško ranjenog na frontu vojska zaboravlja i prepušta ga brizi porodice. Kolega se vešto bavi slikanjem njegove sudbine.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,72 od mogućih 5,50.

Miroslav Pušić je bio novinar jugoslovenskog formata, kojeg su gledaoci veoma voleli. Radni vek je proveo na TV Novi Sad na kojoj je odnegovao generacije naslednika, učeći ih da su novinari analitičari a ne puki provodnici informacija.

***

SPECIJALNU NAGRADU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa namenili smo Heleni Petrović za minijaturu „Bleki“, TV PRVA, Beograd

Poznati ulični svirač iz Novog Sada Kristijan Kostić – Bleki, ubijen je zbog šake dinara a novinarka vešto prati odjeke njegove sudbine.

Ovom radu je dodeljena ocena 4,27 od mogućih 5,50. Po proseku ova minijatura je bila veoma blizu bronzanoj medalji.

***

SPECIJALNU NAGRADU PRESS VITEZ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa dodelili smo Alisi Oćuz za minijaturu „Bokser“, TV UNA, Beograd.

Priča je o čoveku koji je posle potpunog životnog posrnuća uspeo da se vrati na pravi put i ostvari svoj životni san.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,77 od mogućih 5,50.

***

NAGRADU PRESS VITEZ – ZORICA JOVANOVIĆ 2022. u kategoriji informativnog programa dodeli smo Danijeli Manić Stojilković za minijaturu „Sestre“, RTS Vranje.

Reč je o socijalnoj priči koja zavređuje pažnju zbog pozivanja na društvenu odgovornost.

Zorica Jovanović je dugo bila glavna urednica RTK u Kruševcu a na kraju karijere bila je direktor Lista „Pobeda“. Smatrana je jednom od najuticajnijih i najcenjenijih lokalnih novinarki u Srbiji.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,55 od mogućih 5,50.

Nagradu je dodelio njen sin Uroš Spalević.

***

SPECIJALNA NAGRADA PRESS VITEZ 2022. odlazi u ruke Dragana Panića Panje na ime rada u minijaturi „Krčedin“, TV B92, Beograd. 

Jedan čovek, jedno ostrvo i hiljadu grla stoke. Priča o jedinstvenom safariju u Srbiji koja se bavi lepim bojama života a ne senzacijom.

Ovom autoru je dodeljena ocena 3,66 od mogućih 5,50.

***

ZLATNU MEDALJU PRESS VITEZ – DUŠANKA KALANJ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa dodelili smo Predragu Stojkoviću za minijaturu „Svetlost u tami“, RTS Požega.

Uprkos tome što su izgubili vid, dvoje ljudi dokazuju da je najvažnija volja kod čoveka i da se bez straha može uživati u blagodetima života.

Dušanka Kalanj je bila prvi spiker TV u Jugoslaviji a ostala je upamćena kao divan čovek i pedagog.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,77 od mogućih 5,50.

***

NAGRADU PRESS VITEZ – BOSA ALEKSIĆ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa namenili smo Sanji Buljanović za minijaturu „Svetionik“, TV Una, Beograd.

Jedan dan života svetioničara Iće Bulića na Visu, čoveka koji je za svoj poziv izabrao samoću osnova je TV priče. Ovo je jedna od retkih minijatura na festivalu koja je imala drugačiju i pozitivnu energiju te smo zato odlučili i da je nagradimo.

Ovom radu je dodeljena ocena 3,66 od mogućih 5,50.

Bosa Aleksić je bila od početka do ove godine organizator i generalni sekretar TV festivala Press vitez. Zbog svoje dobrote i tihosti bila je veoma omiljena među učesnicima.

***

NAGRADU  PRESS VITEZ – DANICA RADIĆ 2022. u kategoriji dokumentarnog programa zaslužila je Marija Radulović za minijaturu „Autobus apsurda“,  TV Crne Gore.

Na relaciji od svega devet kilometara jedan vozač vozi putnike s presedanjem u drugi autobus, jer na granici dve opštine prestaje svaka logika. Ovom radu je dodeljena ocena 4,27 od mogućih 5,50, a razmatran je u našoj najjačoj dokumentarnoj kategoriji. Po proseku je bio veoma blizu bronzanoj medalji.

Danica Radić je bila vlasnica KTV televizije u Zrenjaninu i učinila je ogromne napore da sloboda govora bude prisutna u celoj Srbiji.

***

SEDAMNAESTI TV FESTIVAL PRESS VITEZ 2022. ZLATNU PLAKETU ZA ŽIVOTNO DELO DODELJUJE Jasmini Nikitović Stojičić.

Koleginica je ekonomista i turizmolog, više od 30 godina je urednik i voditelj emisija u Radio-televiziji Srbije. U početku je uređivala i vodila omladinsku emisiju „Umesto top liste“, a potom emisiju iz kulture „Nedeljom popodne“. Vodila je i veoma gledanu emisiju „Reflektor“, a radila je i u Informativnom programu. Poslednje 22 godine  uređivala je i vodila kultunu emisiju „Znanje-imanje“ na Prvom programu RTS-a, koja je i najstarija emisija za poljoprivrednike u našoj televizijskoj mreži. Uredila je i vodila više od hiljadu ovakvih emisija koje su posebno gledane i zapažene u seoskim sredinama. U tim emisijama je na poseban način predstavljena kultura života srpskog sela, srpskog naroda i nacionalnih manjina koji žive u njima.

Pionir je u buđenju ekološke samosvesti i pokretanju aktivizma kod stanovništva u ovoj oblasti. Posebno je dala ogroman doprinos u afirmaciji ženskog preduzetništva, ostajanju mladih na selu, proizvodnji organske hrane  i etno-turizma koji su upravo takvim sadržajima poslednjih godina podstaknuti u Srbiji.

Jasmina Nikitović Stojičić je podržala ideju da se u selu afirmišu mladi i obrazovani domaćini koji će pratiti savremeni trenutak u ukupnom okruženju, a to se odnosi na proizvodnju zdrave hrane, zaštitu prirodnih resursa, vode i vazduha, na čemu je inisitirala kao urednica u svakoj svojoj emisiji. Njen doprinos je ogroman u afirmaciji svih, godinama zapostavljanih kulturnih i stvaralačkih potencijala u selu. Pre dvadesetak godina pokrenula je seoske „Škole znanja“ i „radionice“ sa ženama koje žive na na selu.

U svojoj uredjivačkoj politici nije zaboravila ni savremene tokove u proizvodnji hrane i obradi zemljišta. Čestim putovanjima širom sveta u emisijii „Znanje-imanje“ poljoprivrednici su mogli saznati šta su to veliki  „mašinski prstenovi“  koji muzu krave ili  obrađuju zemlju…

Nema srpskog sela gde nije zakoračila sa onim poznatim rečima „Dobar dan, domaćine“. Ima, upravo zbog toga, ogromne zasluge što se danas na drugačiji način gleda na život na selu kojem se mladi vraćaju. Zahvaljujući umnogome i ovakvoj koncepciji  uređivanja i vođenja emisije „Znanje-imanje“ poslednjih godina sa puno poštovanja govorimo o našem selu.

Uspela je da oformi i ambiciozan tim koji se sa njom  sarađivao a koji će,  zasigurno, posle njenog odlaska u zasluženu penziju, nastaviti istim putem. Ona je učinila i veliki napor u stvaranju široke  televizijske dopisničke mreže sa kojom je stizala da ostvari ovakvo vredne poduhvate.

Jasmina Nikitović Stojičić, za svoj dugogodišnji radni vek, koji traje duže od četiri decenije, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Savet Festivala u sastavu: Nikola Božović, novinar RTS u penziji – predsednik Saveta, Vesna Sladojević, odgovorna urednica Redakcije penosa RTS – članica, Mina Kostić, urednica vesti u Informativnom programu TV Prva – članica, Svetlana Miljanić, urednica u Dokumentarno-obrazovnom programu TV Vojvodine – članica, Vesna Jovanović Klinger, urednica emisije „Fokus“na TV Okto u Austriji – članica i Igor Aleksić, predsednik TV festivala Press vitez i zamenik predsednika Saveta, doneli su jednoglasnu odluku da se jedna od važnijih nagrada na našem Festivalu dodeli koleginici koju smo upravo predstavili.

***

SEDAMNAESTI TV FESTIVAL PRESS VITEZ 2022. ZLATNU PLAKETU ZA MLADE NOVINARE „PRESS VITEZ ALEKSANDRA PRUSINA (LONČARSKI)“ DODELJUJE Jovani Edelinski, iz Informativno-propagandnog centara Kula.

Žiri  TV Festivala Press vitez, imajući u vidu rezultate akcije Press vitez monitoring, smatra da je dobitnica u seriji reportaža i intervjua odabrala društveno odgovorne teme, tj. da zaslužuje da ponese nagradu koja se daje u spomen na novosadsku novinarku s osobenim rukopisom i pozitivnom pokretačkom snagom. Ove reportaže i intervjue propratili smo na internetu u želji da akcija Press vitez monitoring postane dostupna i lokalnim novinarima.

Nagradu je uručila Jadranka Lončarski, majka pokojne novinarke Aleksandre Prusine – Lončarski.

Aleksandra Lončarski je bila buntovna i talentovana novinarka i urednica koja je ostavila veliki trag u novinarstvu Vojvodine.

***

Ove godine u žiriju su bili: Meri Bilić, kritičarka lista „Politika“, Branislava Džunov, kritičarka lista „Politika“ u penziji, Dafina Dostanić, novinarka TV dodatka lista Blic, Jasna Đurović, novinarka i urednica TV UNA, Marija Miljević Rajšić, urednica u RTS-u Beograd, Nada Zorić, urednica u TV Vojvodine, Novi Sad, Ivana Stojadinović, producentkinja Juronjuza Beograd, Mladen Vasić, snimatelj iz Beograda i Igor Aleksić, predsednik žirija TV festivala Press vitez iz Zrenjanina.

Festival Press vitez je tradicionalno pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, ovoga puta po poslednji put jer će se informisanjem baviti zasebno Ministarstvo, a tu su i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Jugoslovenska kinoteka, Grad Zrenjanin, Grad Valjevo i Hotel Omni Valjevo.

Nagrade su dodelili Igor Aleksić, predsednik žirija i predsednik Festivala Press vitez, Nikola Božović, predsednik Saveta Festivala Press vitez, kritičarka „Politike“ u penziji Branislava Džunov Stošić, kritičarka „Politike“ Meri Bilić, Uroš Spalević (sin Zorice Jovanović) i Jadranka Lončarski (majka Aleksandre Prusine Lončarski).

Stavovi Festivala Press vitez izraženi kroz date nagrade ne predstavljaju nužno stav institucija koje ga finansiraju ili podržavaju. Festival ima kulturnu autonomiju.

„Uvek nagrade dajte kako je žiri zaista glasao. Tome služe zapisnici i ocene.  Uvek nagrade dodelite pošteno. Držite se toga.“

Bosa Aleksić

(1952 – 2022)