Pritisni "Enter" za sadržaj

REKORDNO INTERNACIONALNO INTERESOVANJE ZA 17. PRESS VITEZ 2022.

Poslednji put ažurirano 22/03/2022

TV Festival Press vitez bliži se drugoj deceniji postojanja. U tom periodu došlo je do malog zasićenja regionalnom selekcijom koja ostaje primarna, ali biće upoređena sa internacionalnom selekcijom u koju smo pozvali autore van bivše Jugoslavije. Od marta do kraja avgusta, biće prikupljeno nekoliko stotina radova internacionalnih autora, za sada stiže oko 10 priča dnevno. Internacionalni autori polažu pravo na nagrade u svojoj kategoriji, dok Festival Press vitez ostaje težišno domaći i regionalni sa uobičajenim fondom nagrada, tj. biće održana pozitivna diskriminacija ka domaćim autorima. Međutim, uvereni smo da će upliv internacionalne produkcije veoma poboljšati krvnu sliku manifestacije i podići standarde ocenjivanja, ali i dodatno pooštriti odabir radova koji dolaze do žiriranja.  U prvih 7 dana internacionalnog konkursa stigli su do nas radovi iz 20-ak zemalja sa raznih kontinenata. Ove godine očekujemo da će pred selekciju pristići ukupno nekoliko stotina autora iz sveta i stotinak domaćih i regionalnih, s tim da domaće i regionalne autore očekuje strožiji drugi krug selekcije. Pred žirijem će se naći oko 5 sati programa.

KONKURS ZA DOMAĆE I REGIONALNE AUTORE BIĆE RASPISAN NAJKASNIJE NA LETO POD ISTIM USLOVIMA KOJI SU VAŽILI PRETHODNIH GODINA.

Ovom prilikom posebno pozivamo lokalne i regionalne televizije i produkcije u Srbiji da se prijave, jer ako ne bude interesovanja, posebna nagrada za njih će biti zamrznuta ili ugašena. Vremenom je sticajem okolnosti TV festival Press vitez postao manifestacija nacionalnih emitera, dok su u počecima lokalne i regionalne televizije imale ravnopravno mesto. Gašenje mnogih lokalnih i regionalnih medija, kao i pad produkcije u preostalim lokalnim i regionalnim medijima, doveli su do toga da se promeni i selekcija na TV festivalu Press vitez.  Zato je vreme da je opet, posle mnogo godina,  internacionalizujemo i globalizujemo. Svim autorima želimo mnogo sreće i ove godine!