Pritisni "Enter" za sadržaj

AKCIJA PRESS VITEZ MONITORING 2021 – TELEVIZIJA GODINE TSD, MINHEN

Poslednji put ažurirano 02/03/2022

Upravo je završena tradicionalna akcija PRESS VITEZ MONITORING 2021, neposredno posle 16. TV festivala minijatura Press vitez. U ovoj akciji se bira televizija ili produkcija godine na srpskom jeziku.  Razmatrani su mnogi mediji na srpskom jeziku u Srbiji i mediji na srpskom u dijaspori koji su dostupi u Srbiji terestijalnim, ili kablovskim emitovanjem, kao i strimingom.

Prošle godine je jednu od pratećih nagrada dobio novinar TSD Goran Gajić za rad “Močvara Gromiželj”, a ove godine pred velikim žirijem Press viteza je nastupio sa zapaženim dokumentarcem „Ples ravnice“. Rad Gorana Gajića  je bio povod da se zainteresujemo za rad cele ove TV i da njen informativni program stavimo pod godišnji monitoring.

Odmah je uočljivo da je reč o televiziji na srpskom jeziku u Minhenu koja je možda  jedini medij u rasejanju koji ima ozbiljan studio, tehniku i ekipu profesionalnih urednika i novinara dovedenih sa srpskog govornog područja. Pojedini su stasali u dijaspori. TSD ima i razvijenu dopisničku mrežu u celom svetu.

Emituju se na različitim platformama, pa i strimingom i podkastom na internetu, uz dobar sajt i žive društvene mreže.

Ideja za pokretanje televizijskog kanala potekla je od  Dalibora Višića koji je, baveći se biznisom i živeći u Nemačkoj, uočio veliki problem u informisanosti i komunikaciji unutar srpske zajednice,  kao i ostalih naroda sa prostora Zapadnog Balkana, koji žive i rade u Nemačkoj.

Želja pokretača je bila da pruži gledaocima program okrenut pre svega dijaspori samoj, pa tek onda matici, uz nezavisnu uređivačku politiku.

Osnivač je u svojoj nameri uspeo.

Osim vesti publici su dostupne i emisije TSD info, Integrator, Lica dijaspore,  Zaveštanje, IN&OUT, Otvoreno i mnoge druge.

Monitoringom je utvrđeno da je program izbalansiran, kvalitetan, uz vidljivi uređivački rukopis.

Zaključak monitoringa je da je TSD možda najrazvijeniji elektronski medij u dijaspori, te zato TSD, MINHEN proglašavamo televizijom godine na srpskom jeziku.

Nagrada bi trebalo da bude uručena uz svečanu dodelu sledećeg TV festivala Press vitez.

Akcijom Press vitez monitoring ove godine je rukovodio predsednik žirija Igor Aleksić, a odluku o ovoj zasebnoj, vanrednoj nagradi odluku je donela Direkcija Festivala, u skladu sa svojim ovlašćenjima.

DIREKCIJA TV FESTIVALA PRESS VITEZ